تحلیل ریسک
محسن شفیعی نیک آبادی؛ لیلا هلالیان
چکیده
هدف: پژوهش حاضر به دنبال رتبهبندی ریسکهای زنجیره تامین با استفاده از رویکرد ترکیبی بهینهسازی روش تجزیهوتحلیل عوامل شکست و آثار آن و تئوری خاکستری در واحدهای صنایع غذایی مشهد است.روششناسی پژوهش: این پژوهش به جهت ماهیت، در دسته پژوهشهای توصیفی _تحلیلی، با متغیرهای کیفی و از منظر هدف، در زمرهی پژوهشهای کاربردی ...
بیشتر
هدف: پژوهش حاضر به دنبال رتبهبندی ریسکهای زنجیره تامین با استفاده از رویکرد ترکیبی بهینهسازی روش تجزیهوتحلیل عوامل شکست و آثار آن و تئوری خاکستری در واحدهای صنایع غذایی مشهد است.روششناسی پژوهش: این پژوهش به جهت ماهیت، در دسته پژوهشهای توصیفی _تحلیلی، با متغیرهای کیفی و از منظر هدف، در زمرهی پژوهشهای کاربردی است. در این پژوهش، ابتدا ریسکهای موجود در زنجیره تامین صنایع غذایی شناسایی شدند؛ بدین گونه که ابتدا ریسکهای موجود در زنجیره تامین از طریق مطالعات کتابخانهای و ادبیات پژوهش شناسایی و سپس، توسط پرسشنامه دلفی فازی در اختیار خبرگان قرار گرفت تا با طیف لیکرت مورد امتیازبندی قرار گیرند. به دلیل ﻣﺤﺪودﯾﺖ زﻣﺎﻧﯽ و نقص در تجزیهوتحلیل و همچنین دادههای اﻃﻼﻋﺎﺗﯽ ﻣﺒﻬﻢ، ﻧﺎﻗﺺ و ﻧﺎﻣﻄﻤﺌﻦ، این امتیازها به بازهی خاکستری تبدیل شدند. سپس، توسط روش تجزیهوتحلیل عوامل شکست و آثار آن امتیاز اولویت خطرپذیری بهمنظور بررسی حالات بالقوه شکست محاسبه شد؛ بهگونهای که شاخصها و ابعاد ریسکهای زنجیره تامین با امتیاز اولویت خطرپذیری رتبهبندی شد. ریسکهای با امتیاز اولویت خطرپذیری بیشتر، از ریسکپذیری بالاتری برخوردار و لزوم توجه بیشتری را نیازمند است.یافتهها: نتیجه امتیازبندی و محاسبات مشخص کرد که بعد اقتصادی بیشترین ریسک را در زنجیره تامین داراست. پس از بعد اقتصادی، به ترتیب، ابعاد قانونی، استراتژیک، فردی، سیاسی و طبیعی ابعاد دوم تا ششم و بعد فرهنگی و اجتماعی در جایگاه هفتم و بعد اطلاعاتی رتبهی هشتم را به خود اختصاص دادند.اصالت/ارزش افزوده علمی: یافتههای این پژوهش به مدیران کمک میکند با توجه به محدود بودن منابع، جهت کنترل و مدیریت، خصوصا در شرایط عدم قطعیت، با اولویتبندی ریسکهای زنجیره تامین خود با توجه به میزان ریسکپذیری هریک، همچنین در نظر گرفتن اقدامات پیشگیرانه در خصوص این ریسکها، از صدمات جبرانناپذیر و بحرانی احتمالی پیشگیری نمایند.